Een meevaller voor Heineken, meer sores bij Sony en controverse rondom de rentebesluiten van de Federal Reserve. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. Meevallertje voor Heineken. De Braziliaanse regering gaat de belastingverhoging op frisdrank en alcoholische dranken uitstellen tot na het WK voetbal van komende zomer. De taks, waardoor prijzen met zo’n 2,25 procent zullen stijgen, zal vanaf september geleidelijk worden ingevoerd.

2. Duitsland gaat over tot de liquidatie van Depfa Bank, de Ierse tak van de naar aanleiding van de kredietcrisis genationaliseerde vastgoedfinancier Hypo Real Estate. Duitsland kreeg geen goed bod voor Defpa, dat een balanstotaal heeft van 49 miljard euro.

3. Weer een eurolidstaat in deflatie. Vorige maand daalden de consumentenprijzen in Slowakije met 0,2 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2013. In maart daalde het consumentenprijspeil met 0,1 procent. Andere eurolidstaten die geteisterd worden door deflatie zijn Griekenland, Cyprus en Portugal. Lidstaten die de afgelopen maanden dicht tegen deflatie aanzaten waren Spanje, Ierland en Nederland.

4. De Japanse elektronicareus Sony slaagt er in na drie winstwaarschuwingen in een half jaar tijd wederom teleur te stellen met de kwartaalcijfers. Sony verwacht in het lopende boekjaar dat eindigt in maart 2015 een verlies van 50 biljoen yen te lijden, terwijl analisten hadden gerekend op zwarte cijfers.

5. Woningcorporatie Vestia is bezig woningen in de vrije sector in de ramsj te verkopen tegen 50 tot 60 procent van de WOZ-waarde, weet het Financieele Dagblad. Vestia moet vanwege het miljardenverlies op derivaten de portefeuille afstoten, en volgens The Wall Street Journal zijn vooral buitenlandse partijen geïnteresseerd omdat potentiële Nederlandse kopers krap bij kas zitten. De portefeuille zou 600 tot 900 miljoen euro moeten opleveren, en dat moet een deel van het financieringsgat van 1,4 miljard euro dichten, aldus de WSJ. De vraag is of dat gaat lukken, want minister Stef Blok heeft een winstdelingsregeling afgekondigd op woningen die voor minder dan 75 procent van de WOZ-waarde worden gekocht. Beleggers die laag inkopen zullen dus een deel van eventuele winsten moeten delen met Vestia.

6. Met voorkennis handelen op het rentebesluit van de Federal Reserve, het zogenoemde frontrunning, was de normaalste zaak van de wereld tussen 1997 en 2013. Onderzoekers van de Singapore Management University hebben vastgesteld dat sommige beleggers in deze periode op de hoogte waren van het rentebesluit van de Fed vlak voordat het besluit openbaar werd gemaakt, schrijft persbureau Bloomberg. Volgens de onderzoekers was er sprake van abnormale prijsbewegingen en statistisch significante onbalansen tussen koop- en verkooporders in populaire effecten, waaronder de zeer populaire E-mini S&P 500 future, 10 tot 20 minuten voordat het rentebesluit openbaar werd. En de onbalansen in orders voor E-mini S&P 500 futures voorspelden correct de beweging in de markt direct ná de bekendmaking van het rentebesluit. De onderzoekers schatten dat de inside information winsten van 14 tot 256 miljoen dollar hebben opgeleverd. De vraag is hoe de gevoelige informatie kon lekken. De Fed gaf in een speciale ruimte in het ministerie van Financiën journalisten 10 minuten voor de aankondiging van het rentebesluit het communiqué van het rentebesluit onder embargo. Hierdoor kunnen journalisten hun artikelen schrijven en gelijktijdig met de officiële aankondiging het rentebesluit wereldkundig maken. Tot eind 2013 was het zo dat de journalisten, die dus in een speciaal kamertje zaten in het ministerie van Financiën, ook toegang hadden tot internet, maar beloofden geen gevoelige informatie voortijdig te verspreiden. Inmiddels is dit gewijzigd en worden de journalisten in een kamertje van de Fed apart gezet en wordt hun alle communicatie met de buitenwereld ontnomen precies tot de officiële aankondiging van het rentebesluit. Dus zijn de journalisten niet zuiver op de korrel? Of waren het hackers en waren de computers van de journalisten gecomprimeerd zonder dat zij dit wisten. Of was het misschien een ambtenaar bij het ministerie van Financiën of de Fed zelf?

7. De beursagenda staat vandaag wederom in het teken van ECB-topmannen – waaronder Bundesbank president Jens Weidmann – die voor de microfoon hun zegje doen over het monetaire beleid. Dat kan spannend worden, want dinsdag meldde The Wall Street Journal op basis van een ingewijde bij de Bundesbank dat de Duitse centrale bank een pakket aan maatregelen steunt, waaronder een reguliere renteverlaging, een negatieve depositorente nieuwe langlopende leningen aan banken en de aankoop van in obligaties verpakte bedrijfsleningen. De Bundesbank zou als voorwaarde stellen dat de ECB de inflatievoorspelling voor 2016 van 1,7 procent moet gaan verlagen. Het is duidelijk dat in ieder geval de inflatieverwachtingen voor 2014 en 2015 weer naar beneden moeten, maar of 2016 ook wordt verlaagd, is maar de vraag.

8. De Bank of England maakt vandaag het periodieke Inflation Report bekend. Voor de Britse centrale bank is inflatie echter niet het probleem, want die is inmiddels ruim onder de doelstelling van 2 procent gezakt. De Bank of England maakt zich daarentegen wel zorgen over de huizenprijzen, want die gaan door het dak vanwege de lage rente, beperkt aanbod van nieuwbouw en maatregelen van de regering van premier Cameron om de aankoop van een woning te stimuleren en daarmee de prijzen kunstmatig hoog te houden. Om te voorkomen dat de economie weer het schip in gaat door de huizenmarkt zal de Bank of England waarschijnlijk banken opdragen het aanbod van hypothecair krediet te beperken en de kredietvoorwaarden aan te scherpen. Een andere optie is een renteverhoging, maar dat zal weinig bevorderlijk zijn voor de bedrijfsinvesteringen, die nog nauwelijks zijn hersteld.

9. Europese aandelenbeurzen verliezen vanochtend licht in saaie handel. Het echte vuurwerk vindt plaats in de obligatiemarkt, waar rentestanden naar dieptepunten aan het dalen zijn. De Duitse 10-jaars rente zakte van 1,42 naar 1,40 procent en nadert het psychologisch belangrijke niveau van 1,39 procent. Dat was de slotstand van de Duitse 10-jaars rente van 21 mei 2013, een dag voordat de toenmalige Fed-voorzitter Ben Bernanke beleggers de stuipen op het lijf jaagde door te zeggen dat de Fed de geldkraan weleens langzaam kon gaan dichtdraaien om de obligatieaankopen te verlagen.

10. En waarom blijft de rente steeds maar dalen? Beleggers verwachten dat de ECB volgende maand het monetaire beleid verruimt, waarbij in ieder geval de rente verder omlaag gaat en er mogelijk onconventionele maatregelen worden aangekondigd, zoals een negatieve depositorente of nieuwe langlopende leningen aan banken. Daarnaast hopen beleggers stilletjes dat de ECB ook de geldpers aanzet om zelf obligaties te gaan kopen in de markt. Verder zorgen de voortdurende Oekraïense crisis en tegenvallende macrocijfers uit de eurozone ervoor dat beleggers een veilig heenkomen zoeken in Duitse staatsleningen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl